Back to All Events

Travel Story: Kazakhstan - Kyrgyzstan. Oameni, locuri, traditii.

Pe 27 februarie vă invităm la o nouă seară de povești cu Florin Tudosă, călător și controlor de trafic aerian. După relatările din Cuba de anul trecut, de această dată este rândul Kazakhstanului și Kyrgyzstanului să devină destinație de călătorie și subiect de aventură. Astfel, alături de povestitorul nostru, vom merge prin Almaty, Astana, Bishkek sau Osh, descoperind pe parcurs oamenii și tradițiile locurilor.

 

Nowruz - Sărbătoarea Primăverii

„Pe 21 Martie, data de la care ziua devine mai mare decat noaptea, are loc sǎrbǎtoarea renaşterii vieții, a începutului noului An aducător de lumină, lǎsând în urmǎ Anul vechi, cu noaptea lungǎ şi frig. Aceastǎ scurtǎ poveste se regǎseşte simbolizată în costume, povești, muzică, spectacole pe întreg cuprinsul Asiei.

Sărbătoarea promovează solidaritatea între generații și familii, reconcilierea, bunătatea, transmiţând valori de pace și prietenie în rândul comunității.

Costumele intens colorate aduc aminte de florile ce în scurt timp își fac apariția pe întinsele câmpii ale stepelor, dansurile sugereazǎ mișcarea naturii în vântul primăverii, poveștile amintesc de soarele dătător de viață care alungă noaptea rece.

Am sărbătorit Nowruz în diverse locuri, în Kazakhstan și Kyrgyzstan, alături de oameni primitori, în iurte asamblate după tehnica bunicilor. La petreceri am aflat de la gazde poveștile strămoșilor, mândria de a fi nomad, marile epopei ale neamului lor.”

 

Pe drum

„Pe șoseaua Bishkek-Osh, după pasul alpin de la 3200 de metri trecut acum jumătate de ora, am început coborârea. După curbă am văzut mașinile din față cum frânează destul de brusc și un praf la câteva sute de metri în față. Opresc și eu și înțeleg că praful este de fapt zăpadă pulverizată, împrăștiată de avalanșa care tocmai a blocat șoseaua în fața noastră. Coloana de mașini crește cu fiecare minut, ieșim din mașini și din vorbă în vorbă realizez că de acum, de la ora 14, și până la căderea întunericului nu au cum să vină salvatorii să deblocheze drumul. Mă așteaptă o noapte în mașină la 2500 de metri altitudine, în 23 martie. Cool! La propriu!

Încet-încet au început să apară lopeți și într-o jumătate de oră erau deja cam două echipe de oameni care aruncau zăpada, făcându-și loc unii spre alții de la ambele capete ale blocajului. Cu puțin înainte de căderea nopții au început să treacă primele mașini printr-o potecă de vreo o sută cincizeci de metri săpată prin muntele de zăpadă. Fiecare mașină era împinsă de vreo 10-15 bărbați, unele mai mult luate pe sus decât împinse. În șleauri mai rămânea prins câte un capac de roată, o bară de protecție de plastic, un proiector... Deja în noapte, am oprit dupa câțiva kilometri în primul sat, căutând un loc de dormit.”

 

Marți, 27 februarie, de la orele 19:00, vă așteptăm la Journey Pub, unde Florin Tudosă ne va spune și mai multe povești și ne va arăta imagini din cele 3 călătorii făcute în ultimii ani în Kazakhstan și Kyrgyzstan.

Intrarea este liberă, însă locurile sunt limitate.

Vă puteți rezerva locul la numărul de telefon 0752 285 286.

 

Earlier Event: January 29
BBQ Tasting Evening